Nekaj nasvetov pri oblikovanju spletnih strani

Intuitivna navigacija

Zakaj je jasna in intuitivna navigacija pomembna? Enostavno zato, ker bo nejasna navigacija obiskovalce vaše spletne strani prej odvrnila od nadaljnega obiska, kot jih prepričala, da bi sami poskušali ugotoviti kako naprej. Zato naj bo glavni meni z najpomebnejšimi informacijami na zgornjem in dobro vidnem delu strani, manj pomebne povezave pa lahko vsavite v stranski meni in nogo.

Vsako stran oblikujte kot vstopno stran

Za razliko od splošnega prepričanja, uvodna stran ni najpogostejša vstopna stran. Obiskovalci najpogosteje prihajajo na določeno spletno mesto preko podstrani in ne uvodne strani. Zato naj tudi podstrani vsebujejo vse ključne informacije, ki jih želite sporočiti obiskovalcem, vključno s telefonom in ostalimi kontaktnimi podatki.

Uporabite responsive način

Responsive način oblikovanja in izdelave spletne strani pomeni, da se stran prilagaja različnim velikostim oken brskalnikov in s tem tudi različnim napravam kot so tablice in pametni telefoni. Posledično to uporabniku omogoča boljšo izkušnjo, kar pa običajno pomeni daljši obisk spletne strani.

Manjše število in optimizacija slik

Ključ do hitrega prenosa spletne strani na uporabnikov računalnik je v zmanjševanju slik na spletni strani. Slike in grafični elementi, spletno stran sigurno polepšajo, vendar naj ne predstavljajo 80% strani. Stran poskušajte čim bolj približati preprostemu HTML-ju.

Ko ste se enkrat odločili koliko in katere slike boste uporabili za spletno stran, poskrbite za to, da bo datotečna velikost slik kolikor je mogoče majhna - seveda pri še sprejemljivi kveliteti, kar je vedno kompromis.

Kadarkoli je to mogoče za ozadje uporabljajte slike, ki ozadje sestavijo in ne ene slike za celotno ozadje. Za ozadje lahko uporabite del slike, ki tvori vzorec. Tako ozadje bo veliko le toliko kolikor je velika slika, ki sestavlja vzorec.

Znebite se navlake

Spletno stran lahko v želji po večji atraktivnosti hitro preobremenimo z grafiko, slikami in animiranimi gifi. To ne samo, da podaljšuje čas prenosa strani na uporabniški računalnik ampak prav tako povzroči sindrom, ki mu pravimo tekmovanje za pozornost. S tem, ko obiskovalca "vabimo" k različnim možnostim, ga hkrati odvračamo od najpomembnejše vsebine na strani. Velja podobno kot za navigacijo: znebimo se navlake in poudarimo bistvo.

Bodite radodarni z "belim prostorom"

"Beli prostor" v oblikovanju pomeni "prazen" prostor, ki se nahaja med grafičnimi elementi, slikami in besedilom ter vrsticami in odstavki v besedilu. Na spletni strani pripomore k lepemu in profesionalnemu videzu, hkrati pa obiskovalcu omogoči, da si bo brez napora ogledal našo stran.

Profesionalni logotip

Logotip je eden najpomembnejših predstavnikov vaše blagovne znamke zato investirajte v izdelavo profesionalnega logotipa. Logo uporabite v zgornjem levem kotu vsake strani, slika pa naj bo jasna in kvalitetna. Priporočljivo je, da logotipu dodate tudi povezavo na uvodno stran.